top of page

Estudiants

En aquest apartat coneixarem com viuen els joves que estan cursant els estudis professionals de teatre. També veurem algunes de les escoles que ofereixen aquests graus.

L'Institut del Teatre

L’Institut del Teatre és una gran institució a Catalunya per estudiar teatre. No només aquesta disciplina, l’escola també es centra en la dansa i la música. És un centre superior públic dedicat a la formació, la creació, la investigació, la conservació i la difusió de patrimoni en el camp de les arts escèniques. L’Institut va obrir el 1913 gràcies a Adrià Gual, dramaturg, director, escenògraf i empresari teatral espanyol. Des de llavors, el centre ha acollit a milers de joves aspirants a actors i actrius.

 

Dins l’Institut s’hi troba l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), un centre formatiu on els futurs protagonistes poden formar-se en arts escèniques. El pla d’estudi és de quatre anys i els títols que s’atorguen tenen el mateix valor que un títol universitari. Les especialitats són Direcció escènica i Dramatúrgia, Escenografia i Interpretació.

També hi ha l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), on els alumnes aprenen conceptes més tècnics dins el món del teatre. El pla d’estudi és de dos anys i els títol que s’obtenen són equivalents a estudis de formació professional o de grau superior. Les especialitats són Luminotècnica, Tècniques de So i Maquinària Escènica.

 

Per tant, l’Institut del Teatre ofereix una educació completa per a tot tipus d’activitats teatrals, garantint així que els actors i actrius del futur, així com els tècnics teatrals, estiguin totalment preparats per començar una vida dins el món professional.

it.jpg
landmark-lights-building-architecture-63

MAPA DE LES ESCOLES DE TEATRE A CATALUNYA

A Catalunya existeixen més d'un centenar d'escoles que cerquen l'ensenyament de totes les arts escèniques;  teatre, ballet, cinema, circ... En el nostre cas ens centrarem en algunes de les escoles de teatre més importants dins el panorama català. L'ACET és l'associació d'ensenyament professional de teatre a Catalunya. Dins la seva organització hi ha una gran gamma d'associacions i escoles que busquen transmetre els valors culturals i vitals del teatre i altres arts escèniques als qui vulguin. En aquest mapa interactiu hem escollit les 10 més importants dins l'àmbit teatral a tot el territori. 

Dise%C3%B1o%20sin%20t%C3%ADtulo_edited.p

DEs de la butaca

El declivi de la cultura

Èlia Espinosa

La cultura ja no importa. Sembla impossible dir una cosa així en una societat que s’esforça per intentar mostrar que assistir a esdeveniments culturals és el seu hobby preferit. Però, a qui volen enganyar? En un món on els nens neixen amb un mòbil sota el braç, és difícil aconseguir despertar-los un interès pel teatre. Encara és més complicat aconseguir una població que mostri interès per la cultura quan ni els mitjans de comunicació ni els governs col·laboren a l’hora de despertar la passió per aquest tipus d’activitat.

 

Quants joves han abandonat el seu somni d’estudiar teatre perquè «no té sortida»? Aquesta última és una premissa amb la qual molts estem familiaritzats, ja que, malauradament, el teatre no és l’única professió que està patint una forta decadència. Tot i això, les arts escèniques, dramàtiques, plàstiques i artístiques sempre han patit el rebuig de la gent. I és que pels governs, les diferents activitats culturals sempre són les últimes de la fila. Les escoles de teatre fan una labor molt important i és necessari cuidar-les. La cultura no és només una forma d’entreteniment, la cultura ens mostra la importància de l’actitud crítica, ens obliga a pensar i això ens permet millorar com a persones i com a societat. Que es tanqui una escola de teatre o que hagin de lluitar amb dent i ungles per mantenir-se obertes hauria de ser un senyal que ens permetés veure que estem fent les coses malament. És necessari que les escoles de teatre i les petites companyies continuïn existint per així poder tenir una societat més formada i enriquida.

Cal no oblidar, però, la responsabilitat vital dels mitjans de comunicació. Les notícies de cultura solen ocupar un espai minoritari respecte altres seccions com la d’esports, per exemple. A més, en moltes ocasions l’apartat de cultura queda barrejat amb notícies dignes de qualsevol revista del cor que indaguen en la vida personal d’actors i actrius. Així és com estem educant a les generacions del futur. Cal tenir present que tot el que mostrem als mitjans de comunicació els afecta directament. Per això és tan important que a la televisió, als mitjans digitals i a la ràdio aparegui un tipus de cultura enriquidora i atractiva, que cridi l’atenció dels joves i que els hi desperti alguna cosa dins seu. Igual de vital és que les companyies teatrals i les escoles de teatre estiguin actives a les xarxes socials, ja que actualment aquestes són la via més ràpida per arribar als joves.

 

Així i tot, no podem oblidar que per molt que els governs i els mitjans de comunicació posin de la seva part per ajudar a impulsar la cultura, com a ciutadans i societat continuem tenint un paper clau. Cal coordinar aquests tres aspectes per tal d’aconseguir que la cultura adquireixi la importància que verdaderament té i, només així, tindrem una societat millor, més preparada i més conscienciada.

​

​

​

​

CONTACTA'NS

futursprotagonistes@gmail.com

​

658313252 / 629557380 / 647810906 / 689816946

© 2023 by On The Stage. Proudly powered by Wix.com

Universitat Autònoma de Barcelona

Facultat Ciències de la Comunicació
Carrer de la Vinya s/n- Edifici I
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
 

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
bottom of page